السمبوسة المقرمشة: سر القرمشة في العجينة.. والحشوة حكاية
يا هلا بكل محبي المعجنات في مطبخ الدار 🟩، اليوم وصفتنا غير، السمبوسة المقرمشة، أكلة معروفة في كل بيت عربي، وطعمها بيجمع بين القرمشة اللذيذة والحشوة الغنية. دي مش أي وصفة، دي وصفة خاصة جدًا، بتعتمد على عجينة منزلية هشة بتذوب في الفم، وحشوة متوازنة بتخلي كل لقمة أحلى من اللي قبلها. أنا هشارككم كل أسرار العجينة والحشوة، علشان تعملوها في بيتكم وتفرحوا بيها كل اللي بتحبوهم.
مطبخ الدار 🟩 بيقدملكم وصفات من كل أنحاء العالم، والسمبوسة المقرمشة دي من المقبلات اللي لازم تكون على كل سفرة. أكلة مناسبة لكل الأوقات، فطار، غدا، عشا، وحتى سناك بين الوجبات، وممكن تعملوها في رمضان والعزايم، الكل هيحبها.
يلا بينا نشوف مقادير وطريقة السمبوسة المقرمشة
دلوقتي هقولكم على المقادير والخطوات بالتفصيل، علشان تعملوا أحلى سمبوسة مقرمشة في البيت:
- الخطوات:
- نعمل العجينة:
- في طبق كبير، نخلط الدقيق مع الملح.
- نضيف الماء الدافئ والزيت بالتدريج، ونعجن المكونات كويس أوي بإيدينا أو بالعجانة لمدة 5-7 دقايق، لحد ما تتكون عجينة ناعمة ومتماسكة ومش بتلزق في الإيد.
- نغطي العجينة ونسيبها ترتاح في مكان دافي لمدة 30 دقيقة.
- نعمل الحشوة:
- في طاسة على النار، نحط شوية زيت ونشوح البصل المفروم لحد ما يدبل.
- نضيف اللحم المفروم ونقلب لحد ما يتغير لونه.
- نضيف البقدونس والكزبرة والشبت (لو استخدمتوهم) والبهارات المشكلة والفلفل الأسود والكمون والكزبرة الناشفة والملح، ونقلب كويس.
- نضيف الفلفل الرومي والجزر والبازلاء (لو استخدمتوهم)، ونقلب لحد ما الخضار يدبل شوية.
- نرفع الحشوة من على النار ونسيبها تبرد.
- نحشي ونقلي السمبوسة:
- نفرد العجينة على سطح مرشوش بالدقيق، ونقطعها لدوائر أو مستطيلات.
- نحط كمية مناسبة من الحشوة في كل قطعة عجينة، ونقفلها على شكل مثلث أو نصف دائرة أو رول، ونتأكد إن الأطراف مقفولة كويس علشان الحشوة متطلعش بره.
- نسخن زيت غزير في طاسة عميقة على نار متوسطة.
- نقلي السمبوسة في الزيت السخن لحد ما تاخد لون ذهبي مقرمش من كل الجهات.
- نطلع السمبوسة من الزيت ونحطها على ورق مطبخ علشان يمتص الزيت الزيادة.
- نقدم السمبوسة ساخنة وبالهنا والشفا.
المقادير | الكمية | ملاحظات |
---|---|---|
مكونات العجينة | ||
دقيق | 2 كوب | يفضل دقيق متعدد الاستعمالات |
ماء دافئ | 1/2 كوب | للعجن |
زيت نباتي | 1/4 كوب | للعجن |
ملح | 1/2 ملعقة صغيرة | لتحسين النكهة |
مكونات الحشوة | ||
لحم مفروم | 500 جرام | يفضل لحم قليل الدهن |
بصل مفروم | 1 بصلة كبيرة | مفرومة ناعم |
بقدونس مفروم | 1/2 كوب | طازج ومفروم |
كزبرة مفرومة (اختياري) | 1/4 كوب | طازجة ومفرومة (اختياري) |
شبت مفروم (اختياري) | 1/4 كوب | طازج ومفروم (اختياري) |
بهارات مشكلة | 1 ملعقة صغيرة | للنكهة |
فلفل أسود | 1/2 ملعقة صغيرة | للنكهة |
كمون | 1/4 ملعقة صغيرة | للنكهة |
كزبرة ناشفة | 1/4 ملعقة صغيرة | للنكهة |
ملح | حسب الرغبة | للتتبيل |
زيت نباتي للقلي | حسب الحاجة | للقلي |
فلفل رومي أخضر مفروم (اختياري) | 1 حبة | إضافة اختيارية للحشوة |
جزر مبشور (اختياري) | 1 حبة | إضافة اختيارية للحشوة |
بازلاء مجمدة (اختياري) | 1/2 كوب | إضافة اختيارية للحشوة |
ممكن تستخدموا أي نوع حشوة بتحبوه للسمبوسة، يعني ممكن تحشوها جبنة، أو خضار، أو دجاج، أو حتى بطاطس مهروسة. المهم إنكم تبتكروا وتجربوا حاجات جديدة. ومتنسوش تتابعوا مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد في عالم المعجنات والمقبلات.
نصايح علشان السمبوسة المقرمشة تطلع معاكم أحلى وأحلى
علشان السمبوسة تطلع معاكم مقرمشة وطعمها يجنن، فيه كام حاجة لازم تاخدوا بالكم منها:
- العجينة تكون مرتاحة كويس: علشان تتفرد بسهولة ومتتقطعش.
- نفرد العجينة رقيقة: علشان السمبوسة تكون مقرمشة.
- منكترش الحشوة: علشان السمبوسة متتفتحش أثناء القلي.
- الزيت يكون سخن وغزير: علشان السمبوسة تتحمر كويس ومتمتصش زيت كتير.
لو عايزين تشوفوا وصفات معجنات تانية، أو وصفات مقبلات، ادخلوا على موقع "matbakhaldar"، هتلاقوا فيه كل اللي نفسكم فيه، وكمان هتلاقوا نصايح مفيدة لكل ست بيت.