تشريب الدجاج العراقي: أكلة عراقية أصيلة.. طعمها يرجعك لأيام زمان
يا هلا بكل محبي الأكلات العراقية في مطبخ الدار 🟩، اليوم وصفتنا من العراق الحبيب، تشريب الدجاج، أكلة معروفة في كل بيت عراقي، وطعمها بيذكرنا بلمة العيلة وأيام زمان. دي مش أي وصفة، دي وصفة أصلية، بتتعمل بنفس الطريقة اللي توارثناها من أمهاتنا وجداتنا، واللي بتتميز بمرقتها الخفيفة وطعمها اللي ما يتنسي. أنا شخصيًا تعلمت الوصفة دي من عمتي، وكانت دايمًا تقوللي إن سر التشريب في البهارات المضبوطة والصبر على الطبخ.
مطبخ الدار 🟩 بيقدملكم الأكلات العربية الأصيلة، وتشريب الدجاج ده من الأكلات اللي لازم تجربوها. أكلة خفيفة على المعدة، ومغذية، وتنفع في كل الأوقات، وخصوصًا في رمضان.
يلا بينا نشوف مقادير وطريقة تشريب الدجاج العراقي
دلوقتي هقولكم على المقادير والخطوات بالتفصيل، علشان تعملوا أحلى تشريب دجاج عراقي في البيت:
- الخطوات:
- في قدر على النار، نحط شوية زيت ونشوح البصل والثوم لحد ما يدبلوا.
- نضيف قطع الدجاج ونقلب لحد ما يتغير لونها.
- نضيف الطماطم المقطعة ومعجون الطماطم والبهارات المشكلة والكركم والفلفل الأسود والكمون والملح، ونقلب كويس.
- نضيف الماء المغلي لحد ما يغطي الدجاج، ونضيف اللومي (لو استخدمتوه).
- نغطي القدر ونتركه على نار عالية لحد ما يغلي، وبعدين نهدي النار خالص ونسيبه يستوي على راحته (حوالي ساعة إلى ساعة ونص).
- قبل ما نطفي النار بشوية، نضيف عصير الليمون (لو حابين).
- نقطع الخبز العراقي لقطع صغيرة ونحطه في طبق التقديم.
- نصب مرقة التشريب السخنة على الخبز، ونحط فوقها قطع الدجاج.
- ممكن نزين الطبق بشوية بقدونس مفروم.
المقادير | الكمية | ملاحظات |
---|---|---|
دجاجة مقطعة (أو قطع دجاج حسب الرغبة) | 1 دجاجة (حوالي 1.5 كجم) | مقطعة إلى 8 قطع أو حسب الرغبة |
بصل مفروم | 2 بصلة كبيرة | مفرومة ناعم |
ثوم مهروس | 3-4 فصوص | مهروسة ناعم |
طماطم مقطعة مكعبات | 2 حبة كبيرة | مقطعة مكعبات صغيرة |
معجون طماطم | 2 ملعقة كبيرة | مركز الطماطم |
بهارات مشكلة (أو بهارات تشريب) | 1 ملعقة صغيرة | للنكهة |
كركم | 1/2 ملعقة صغيرة | للون والنكهة |
فلفل أسود | 1/2 ملعقة صغيرة | مطحون |
كمون | 1/4 ملعقة صغيرة | مطحون |
ملح | حسب الرغبة | للتتبيل |
زيت نباتي | حسب الحاجة | للقلي والتشويح |
ماء مغلي | حسب الحاجة | لتغطية الدجاج |
خبز عراقي (أو أي نوع خبز عربي) | حسب الرغبة | للتقديم |
لومي (ليمون مجفف) - اختياري | 1-2 حبة | لإضافة نكهة حامضة مميزة |
عصير ليمون (اختياري) | 1/4 كوب | لإضافة نكهة منعشة |
ممكن تضيفوا خضار تانية للتشريب، زي البطاطس، أو البامية، أو الجزر. وممكن كمان تعملوه تشريب لحم بدل الدجاج. المهم إنكم تستمتعوا بالطبخ وتعملوا الأكل بحب. ومتنسوش تتابعوا مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد في عالم الطبخ العربي.
نصايح علشان تشريب الدجاج العراقي يطلع معاكم أحلى وأحلى
علشان التشريب يطلع معاكم مظبوط وطعمه يجنن، فيه كام حاجة لازم تاخدوا بالكم منها:
- نستخدم بهارات طازجة: بيكون طعمها أقوى وأحلى.
- منكترش الماء: علشان المرقة متكونش خفيفة.
- نسيب التشريب يستوي على نار هادية: علشان الدجاج يستوي كويس والمرقة تتسبك.
- نستخدم خبز عراقي طازج: بيكون طعمه أحلى مع التشريب.
لو عايزين تشوفوا وصفات أكلات عراقية تانية، ادخلوا على موقع "matbakhaldar"، هتلاقوا فيه كل اللي نفسكم فيه، وكمان هتلاقوا نصايح مفيدة لكل ست بيت.