تقييم موقع مطبخ الدار : 4.5 من 5
( 142.025 تقييم )

القائمة الرئيسية

الصفحات

الدولمة العراقية: أكلة عراقية أصيلة.. طعمها ياخدك لبغداد

الدولمة العراقية: أكلة عراقية أصيلة.. طعمها ياخدك لبغداد

يا هلا بكل محبي الأكلات العراقية في مطبخ الدار 🟩، اليوم وصفتنا من العراق الحبيب، الدولمة العراقية، أكلة مشهورة في كل بيت عراقي، وطعمها بيحكي قصة حضارة وتاريخ. دي مش أي وصفة، دي وصفة أصلية، بتتعمل بنفس الطريقة اللي توارثناها من أجدادنا وأمهاتنا، واللي بتتميز بنكهة خاصة ومميزة. أنا شخصيًا تعلمت الوصفة دي من خالتي العراقية، وكانت دايمًا تقوللي إن سر الدولمة في النفس الحلو والمحبة.

صورة الدولمة العراقية
الدولمة العراقية.. طعمها بيحكي قصة حضارة!


مطبخ الدار 🟩 بيقدملكم الأكلات العربية الأصيلة، والدولمة العراقية دي من الأكلات اللي لازم تجربوها. أكلة بتجمع العيلة على سفرة وحدة، وبتفرح الصغير والكبير، ومناسبة جدًا للعزايم والمناسبات.

يلا بينا نشوف مقادير وطريقة الدولمة العراقية

دلوقتي هقولكم على المقادير والخطوات بالتفصيل، علشان تعملوا أحلى دولمة عراقية في البيت:
    المقاديرالكميةملاحظات
    ورق عنب (طازج أو معلب)500 جراميفضل الطازج، أو المعلب المغسول جيدًا
    لحم مفروم500 جراميفضل بقري أو ضأن قليل الدهن
    أرز مصري1 كوبمغسول ومنقوع لمدة 30 دقيقة
    بصل مفروم1 بصلة كبيرةمفرومة ناعم
    طماطم مقطعة مكعبات صغيرة2 حبة كبيرةمقطعة مكعبات صغيرة جدًا
    بقدونس مفروم1/2 كوبطازج ومفروم ناعم
    كزبرة مفرومة (اختياري)1/4 كوبطازجة ومفرومة (اختياري)
    شبت مفروم (اختياري)1/4 كوبطازج ومفروم (اختياري)
    معجون طماطم2 ملعقة كبيرةللون والنكهة
    بهارات مشكلة (أو بهارات دولمة)1 ملعقة صغيرةللنكهة
    فلفل أسود1/2 ملعقة صغيرةمطحون
    كمون1/4 ملعقة صغيرةمطحون
    كزبرة ناشفة1/4 ملعقة صغيرةمطحونة
    قرفة (اختياري)1/4 ملعقة صغيرةلإضافة نكهة دافئة (اختياري)
    ملححسب الرغبةللتتبيل
    زيت زيتون2 ملعقة كبيرةللحشوة وللطبخ
    عصير ليمون1/4 كوبلإضافة حموضة
    دبس رمان (اختياري)1/4 كوبلإضافة نكهة حلوة وحامضة (اختياري)
    ماء مغليحسب الحاجةلتغطية ورق العنب أثناء الطهي
    لومي (ليمون أسود مجفف) (اختياري)2-3 حباتلإضافة نكهة مدخنة وحامضة (اختياري)
    ثوم مهروس (اختياري)1-2 فصلإضافة نكهة حادة (اختياري)
    نعناع ناشف (اختياري)1/2 ملعقة صغيرةلإضافة نكهة منعشة (اختياري)
    أضلاع لحم (اختياري)حسب الرغبةتوضع في قاع القدر لإضافة نكهة (اختياري)
  1. الخطوات:
    • لو هنستخدم ورق عنب طازج، نغسله كويس ونسلقه في ماء مغلي لمدة دقيقة واحدة بس، وبعدين نصفيه.
    • في طبق كبير، نخلط اللحم المفروم مع الأرز والبصل والطماطم والبقدونس والكزبرة والشبت (لو استخدمتوه) ومعجون الطماطم والبهارات المشكلة والفلفل الأسود والكمون والكزبرة الناشفة والقرفة (لو استخدمتوها) والملح.
    • نضيف زيت الزيتون وعصير الليمون ودبس الرمان (لو استخدمتوه)، ونخلط المكونات كويس أوي بإيدينا.
    • نفرد ورقة العنب على سطح مستوي، ونحط فيها كمية صغيرة من الحشوة (حوالي ملعقة صغيرة)، ونلفها على شكل أسطواني أو مثلث، ونرصها في القدر.
    • نضع اضلاع اللحم في قاع القدر ( اختياري)
    • نرص ورق العنب المحشي في القدر بشكل دائري أو حلزوني، ونحط بين الطبقات حبات اللومي (لو استخدمتوها).
    • نصب الماء المغلي على الدولمة لحد ما يغطيها تمامًا.
    • نحط طبق تقيل فوق الدولمة علشان متتفتحش أثناء الطبخ.
    • نغطي القدر ونتركه على نار عالية لحد ما يغلي، وبعدين نهدي النار خالص ونسيبه يستوي على راحته (حوالي ساعة ونص إلى ساعتين).
    • بعد ما الدولمة تستوي، نرفع الطبق التقيل، ونسيبها تبرد شوية قبل ما نقلبها في طبق التقديم.
ممكن تحشوا خضار تانية مع ورق العنب، زي الباذنجان، والكوسا، والفلفل، والبصل، والطماطم. وممكن كمان تعملوا الدولمة نباتية من غير لحمة خالص. المهم إنكم تستمتعوا بالطبخ وتعملوا الأكل بحب. ومتنسوش تتابعوا مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد في عالم الطبخ العربي.

نصايح علشان الدولمة العراقية تطلع معاكم أحلى وأحلى

علشان الدولمة تطلع معاكم مظبوطة وطعمها يجنن، فيه كام حاجة لازم تاخدوا بالكم منها:
  1. نستخدم ورق عنب طازج: بيكون طعمه أحلى وأطرى من المعلب.
  2. منكترش الحشوة في ورق العنب: علشان متتفتحش أثناء الطبخ.
  3. نرص ورق العنب كويس في القدر: علشان ميتحركش ويتفتح.
  4. نستخدم نار هادية جدًا بعد ما الماء يغلي: علشان الدولمة تستوي على راحتها ومتحترقش.
لو عايزين تشوفوا وصفات أكلات عراقية تانية، ادخلوا على موقع "matbakhaldar"، هتلاقوا فيه كل اللي نفسكم فيه، وكمان هتلاقوا نصايح مفيدة لكل ست بيت.
وبكده تكون خلصت وصفتنا العراقية الأصيلة، يارب تكون عجبتكم وتجربوها. متنسوش تشتركوا في موقع مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد، وبالهنا والشفا. واستنوني في وصفات تانية قريب.

🌟 أسئلة وأجوبة 🌟

قيم المقال
🌟 🌟 🌟 🌟 🌟
0 من 5 (0 تقييم)
التعليقات
  • فيس بوك
  • بنترست
  • تويتر
  • واتس اب
  • لينكد ان
  • بريد
author-img
قدر ياحيى

إظهار التعليقات
  • تعليق عادي
  • تعليق متطور
  • عن طريق المحرر بالاسفل يمكنك اضافة تعليق متطور كتعليق بصورة او فيديو يوتيوب او كود او اقتباس فقط قم بادخال الكود او النص للاقتباس او رابط صورة او فيديو يوتيوب ثم اضغط على الزر بالاسفل للتحويل قم بنسخ النتيجة واستخدمها للتعليق

سلايدر بطاقات طبخ

آخر الوصفات من مطبخ سيدتي

×

إخلاء مسؤولية: الأخبار والمقالات المنشورة في الموقع مسئول عنها محرروها ولا نتحمل أي مسؤولية أدبية أو قانونية عنها.