الدولمة العراقية: أكلة عراقية أصيلة.. طعمها ياخدك لبغداد
يا هلا بكل محبي الأكلات العراقية في مطبخ الدار 🟩، اليوم وصفتنا من العراق الحبيب، الدولمة العراقية، أكلة مشهورة في كل بيت عراقي، وطعمها بيحكي قصة حضارة وتاريخ. دي مش أي وصفة، دي وصفة أصلية، بتتعمل بنفس الطريقة اللي توارثناها من أجدادنا وأمهاتنا، واللي بتتميز بنكهة خاصة ومميزة. أنا شخصيًا تعلمت الوصفة دي من خالتي العراقية، وكانت دايمًا تقوللي إن سر الدولمة في النفس الحلو والمحبة.
مطبخ الدار 🟩 بيقدملكم الأكلات العربية الأصيلة، والدولمة العراقية دي من الأكلات اللي لازم تجربوها. أكلة بتجمع العيلة على سفرة وحدة، وبتفرح الصغير والكبير، ومناسبة جدًا للعزايم والمناسبات.
يلا بينا نشوف مقادير وطريقة الدولمة العراقية
دلوقتي هقولكم على المقادير والخطوات بالتفصيل، علشان تعملوا أحلى دولمة عراقية في البيت:
- الخطوات:
- لو هنستخدم ورق عنب طازج، نغسله كويس ونسلقه في ماء مغلي لمدة دقيقة واحدة بس، وبعدين نصفيه.
- في طبق كبير، نخلط اللحم المفروم مع الأرز والبصل والطماطم والبقدونس والكزبرة والشبت (لو استخدمتوه) ومعجون الطماطم والبهارات المشكلة والفلفل الأسود والكمون والكزبرة الناشفة والقرفة (لو استخدمتوها) والملح.
- نضيف زيت الزيتون وعصير الليمون ودبس الرمان (لو استخدمتوه)، ونخلط المكونات كويس أوي بإيدينا.
- نفرد ورقة العنب على سطح مستوي، ونحط فيها كمية صغيرة من الحشوة (حوالي ملعقة صغيرة)، ونلفها على شكل أسطواني أو مثلث، ونرصها في القدر.
- نضع اضلاع اللحم في قاع القدر ( اختياري)
- نرص ورق العنب المحشي في القدر بشكل دائري أو حلزوني، ونحط بين الطبقات حبات اللومي (لو استخدمتوها).
- نصب الماء المغلي على الدولمة لحد ما يغطيها تمامًا.
- نحط طبق تقيل فوق الدولمة علشان متتفتحش أثناء الطبخ.
- نغطي القدر ونتركه على نار عالية لحد ما يغلي، وبعدين نهدي النار خالص ونسيبه يستوي على راحته (حوالي ساعة ونص إلى ساعتين).
- بعد ما الدولمة تستوي، نرفع الطبق التقيل، ونسيبها تبرد شوية قبل ما نقلبها في طبق التقديم.
المقادير | الكمية | ملاحظات |
---|---|---|
ورق عنب (طازج أو معلب) | 500 جرام | يفضل الطازج، أو المعلب المغسول جيدًا |
لحم مفروم | 500 جرام | يفضل بقري أو ضأن قليل الدهن |
أرز مصري | 1 كوب | مغسول ومنقوع لمدة 30 دقيقة |
بصل مفروم | 1 بصلة كبيرة | مفرومة ناعم |
طماطم مقطعة مكعبات صغيرة | 2 حبة كبيرة | مقطعة مكعبات صغيرة جدًا |
بقدونس مفروم | 1/2 كوب | طازج ومفروم ناعم |
كزبرة مفرومة (اختياري) | 1/4 كوب | طازجة ومفرومة (اختياري) |
شبت مفروم (اختياري) | 1/4 كوب | طازج ومفروم (اختياري) |
معجون طماطم | 2 ملعقة كبيرة | للون والنكهة |
بهارات مشكلة (أو بهارات دولمة) | 1 ملعقة صغيرة | للنكهة |
فلفل أسود | 1/2 ملعقة صغيرة | مطحون |
كمون | 1/4 ملعقة صغيرة | مطحون |
كزبرة ناشفة | 1/4 ملعقة صغيرة | مطحونة |
قرفة (اختياري) | 1/4 ملعقة صغيرة | لإضافة نكهة دافئة (اختياري) |
ملح | حسب الرغبة | للتتبيل |
زيت زيتون | 2 ملعقة كبيرة | للحشوة وللطبخ |
عصير ليمون | 1/4 كوب | لإضافة حموضة |
دبس رمان (اختياري) | 1/4 كوب | لإضافة نكهة حلوة وحامضة (اختياري) |
ماء مغلي | حسب الحاجة | لتغطية ورق العنب أثناء الطهي |
لومي (ليمون أسود مجفف) (اختياري) | 2-3 حبات | لإضافة نكهة مدخنة وحامضة (اختياري) |
ثوم مهروس (اختياري) | 1-2 فص | لإضافة نكهة حادة (اختياري) |
نعناع ناشف (اختياري) | 1/2 ملعقة صغيرة | لإضافة نكهة منعشة (اختياري) |
أضلاع لحم (اختياري) | حسب الرغبة | توضع في قاع القدر لإضافة نكهة (اختياري) |
ممكن تحشوا خضار تانية مع ورق العنب، زي الباذنجان، والكوسا، والفلفل، والبصل، والطماطم. وممكن كمان تعملوا الدولمة نباتية من غير لحمة خالص. المهم إنكم تستمتعوا بالطبخ وتعملوا الأكل بحب. ومتنسوش تتابعوا مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد في عالم الطبخ العربي.
نصايح علشان الدولمة العراقية تطلع معاكم أحلى وأحلى
علشان الدولمة تطلع معاكم مظبوطة وطعمها يجنن، فيه كام حاجة لازم تاخدوا بالكم منها:
- نستخدم ورق عنب طازج: بيكون طعمه أحلى وأطرى من المعلب.
- منكترش الحشوة في ورق العنب: علشان متتفتحش أثناء الطبخ.
- نرص ورق العنب كويس في القدر: علشان ميتحركش ويتفتح.
- نستخدم نار هادية جدًا بعد ما الماء يغلي: علشان الدولمة تستوي على راحتها ومتحترقش.
لو عايزين تشوفوا وصفات أكلات عراقية تانية، ادخلوا على موقع "matbakhaldar"، هتلاقوا فيه كل اللي نفسكم فيه، وكمان هتلاقوا نصايح مفيدة لكل ست بيت.