المقلوبة الفلسطينية: أكلة فلسطينية أصيلة.. طعمها ياخدك لبلاد الشام
يا هلا بكل محبي الأكلات الفلسطينية في مطبخ الدار 🟩، اليوم وصفتنا من قلب فلسطين الحبيبة، المقلوبة الفلسطينية، أكلة مشهورة في كل بيت فلسطيني، وطعمها بيحكي قصة أرض وتاريخ. دي مش أي وصفة، دي وصفة أصلية، بتتعمل بنفس الطريقة اللي توارثناها من جداتنا وأمهاتنا. أنا شخصيًا تعلمت الوصفة دي من ستي الله يرحمها، وكانت دايمًا تقوللي إن سر المقلوبة في النفس الحلو والمحبة.
مطبخ الدار 🟩 بيقدملكم الأكلات العربية الأصيلة، والمقلوبة الفلسطينية دي من الأكلات اللي لازم تجربوها. أكلة بتجمع العيلة على سفرة وحدة، وبتفرح الصغير والكبير، ومناسبة جدًا للعزايم والمناسبات.
يلا بينا نشوف مقادير وطريقة المقلوبة الفلسطينية
دلوقتي هقولكم على المقادير والخطوات بالتفصيل، علشان تعملوا أحلى مقلوبة فلسطينية في البيت:
- الخطوات:
- ننقع الأرز في ماء دافئ لمدة نص ساعة.
- نقلي حلقات الباذنجان والبطاطس والزهرة في زيت غزير لحد ما ياخدوا لون ذهبي حلو.
- في قدر على النار، نحط شوية زيت ونشوح البصل والتوم لحد ما يدبلوا.
- نضيف قطع الدجاج (أو اللحم) ونقلب لحد ما يتغير لونها.
- نضيف البهارات المشكلة والكركم والقرفة (لو استخدمتوها) والملح والفلفل الأسود، ونقلب كويس.
- نرص حلقات الباذنجان والبطاطس والزهرة في قاع القدر.
- نصفي الأرز من الماء ونحطه فوق الخضار.
- نصب الماء المغلي على الأرز لحد ما يغطيه بحوالي 2 سم.
- نغطي القدر ونتركه على نار عالية لحد ما يغلي، وبعدين نهدي النار خالص ونسيبه يستوي على راحته (حوالي 30-40 دقيقة).
- بعد ما الأرز يستوي، نقلب القدر في طبق تقديم كبير، ونزينه باللوز والصنوبر والبقدونس.
المقادير | الكمية | ملاحظات |
---|---|---|
دجاج مقطع أو لحم مكعبات | 1 دجاجة (مقطعة) أو 1 كجم لحم | يفضل لحم قليل الدهن |
أرز بسمتي | 2 كوب | أو أي نوع أرز حبة طويلة |
باذنجان | 2 حبة كبيرة | مقطعة حلقات |
بطاطس | 2 حبة كبيرة | مقطعة حلقات |
زهرة (قرنبيط) | 1 رأس | مقطع إلى زهرات صغيرة |
بصل مفروم | 1 بصلة كبيرة | مفرومة ناعم |
ثوم مهروس | 4 فصوص | مهروسة ناعم |
بهارات مشكلة | 1 ملعقة صغيرة | للنكهة |
كركم | 1/2 ملعقة صغيرة | للون والنكهة |
قرفة (اختياري) | 1/4 ملعقة صغيرة | لإضافة نكهة دافئة (اختياري) |
ملح وفلفل أسود | حسب الرغبة | للتتبيل |
زيت نباتي | حسب الحاجة | للقلي |
ماء مغلي | حسب الحاجة | لتسوية الأرز |
لوز وصنوبر محمص | حسب الرغبة | للتزيين (اختياري) |
بقدونس مفروم | حسب الرغبة | للتزيين (اختياري) |
ممكن تضيفوا أي خضار تانية بتحبوها للمقلوبة، زي الجزر، أو الفلفل الحلو، أو الكوسا. وممكن كمان تعملوها مقلوبة نباتية من غير لحمة خالص. المهم إنكم تستمتعوا بالطبخ وتعملوا الأكل بحب. ومتنسوش تتابعوا مطبخ الدار 🟩 علشان يوصلكم كل جديد في عالم الطبخ العربي.
نصايح علشان المقلوبة الفلسطينية تطلع معاكم أحلى وأحلى
علشان المقلوبة تطلع معاكم مظبوطة وطعمها يجنن، فيه كام حاجة لازم تاخدوا بالكم منها:
- الأرز يتنقع كويس: علشان ميطلعش معجن.
- الخضار تتقلي كويس: علشان متكونش طرية زيادة عن اللزوم.
- منكترش الماء: علشان الأرز ميطلعش معجن.
- نهدي النار خالص بعد ما الأرز يغلي: علشان يستوي على راحته وميلزقش في قاع القدر.
لو عايزين تشوفوا وصفات أكلات فلسطينية تانية، ادخلوا على موقع "matbakhaldar"، هتلاقوا فيه كل اللي نفسكم فيه، وكمان هتلاقوا نصايح مفيدة لكل ست بيت.